“Mijn danshart en creatieve brein zijn weer helemaal opgeladen”

Waarom ik me blijf bijscholen als lesgever én onderdompelen als leerling.

Als gepassioneerd studio-eigenaar en lesgever is het niet eenvoudig om voldoende tijd te vinden om te blijven paaldansen, puur voor mezelf. Daarom heb ik mezelf beloofd om me niet alleen te blijven bijscholen als lesgever, maar ook te blijven onderdompelen als leerling. Die belofte bracht me onlangs naar de VS, voor een traincation in Boulder en New York.

Toen ik pas begon te paaldansen, was er maar weinig kennis over de sport. Maar als je werkt met mensen die op een zekere hoogte - ondersteboven! - hun eigen lichaamsgewicht dragen, is het toch belangrijk om je kennis over het menselijk lichaam en je specifieke sport te blijven verdiepen. Intussen is de sport gelukkig enorm geëvolueerd, en zijn er meer interessante, sportspecifieke opleidingen en bijscholingen beschikbaar. Zo veel, dat er nog enkele in de wacht staan, omdat ik ze niet allemaal rond krijg.

Bron van inspiratie

Eén teachertraining die al lang op mijn wensenlijstje stond, was de ‘floor flow’ van Marlo Fisken. Zij is mijn heldin sinds ik begon te paaldansen, omdat ze zo’n inspirerende kijk heeft op bewegen. Ik kijk naar haar op als mens, lesgever, danser en beweger, en volgde in het verleden al meerdere van haar opleidingen. Ik ben van plan om dat ook in de toekomst te blijven doen, dus toen ik zag dat de ‘floor flow’ teachertraining opnieuw gegeven werd, deels online en deels in-person, heb ik de kans meteen gegrepen.

De laptop bleek een grote rem op mijn creatieve flow te zijn.

Toegegeven, deze opleiding bleek een grotere uitdaging dan vorige opleidingen. Sinds corona worden er steeds meer opleidingen online gegeven, en hoewel het een grote meerwaarde is om makkelijker opleidingen te kunnen volgen van mensen over de hele wereld, bleek die laptop toch een grote rem op mijn creatieve flow te zijn. Daarom was ik eens zo enthousiast om naar de VS te kunnen vertrekken.

Uitgeput en opgeladen

Mijn eerste stop was Boulder, en ik voelde me er meteen thuis. Combineer de prachtige natuur met de heerlijke vibe van alle bewegingsvormen die er elkaar ontmoeten, en je begrijpt snel waarom mensen verliefd worden op de stad. Vier dagen rolde ik van ‘s ochtends tot ‘s avonds over de vloer met mensen met verschillende achtergronden in bewegen, maar een gedeelde passie voor flow en vloerwerk. Het waren intense, inspirerende dagen van dicht bij de grond en diep in mijn lichaam zakken, die mijn danshart en creatieve brein helemaal hebben opgeladen.

Het waren intense, inspirerende dagen van dicht bij de grond en diep in mijn lichaam zakken.

Na vier dagen Boulder stonden er zes dagen New York op de planning, voor een bezoek aan één van mijn andere voorbeelden: Kira, de oprichtster van Body & Pole. Zoals je weet wil ik niet alleen mezelf en mijn team van lesgevers bijscholen, maar ook regelmatig zelf weer leerling zijn, en daar hoort een trip naar een andere paaldansstudio bij. Meer dan dertig lessen op zes dagen is absoluut overdreven, maar ook echt de moeite waard. Het is niet alleen leuk om zonder nadenken uit te voeren wat de lesgever zegt, maar ook leerrijk om opnieuw zelf leerling te zijn.

Werkelijkheid geworden

Body & Pole in New York is trouwens de plek waar het allemaal is begonnen. Ik herinner me mijn eerste bezoek nog levendig, omdat daar het idee ontstond om mijn eigen studio te bouwen en fulltime met paaldansen bezig te zijn. Toen dacht ik dat het bij een droom zou blijven, nu is die droom werkelijkheid geworden. Een bezoek aan deze plek blijft daar toch een bijzondere herinnering aan.

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in