Welke danspaal moet ik kiezen voor thuis?
Hoe je een paal kiest, hangt af van verschillende factoren.
In de studio krijgen we vaak de vraag: “Ik wil een danspaal kopen om thuis te trainen. Welke moet ik kiezen?” Hoe je een paal kiest, hangt af van verschillende factoren, die we in deze blogpost graag toelichten.
Welk plafond en welke vloer heb je?
Een stevig plafond en een stevige vloer zijn cruciaal om thuis een danspaal te installeren. Ook de hoogte van je plafond is belangrijk, aangezien elke producent minimum- en maximumhoogtes heeft. De meeste palen stutten tussen plafond en vloer, waardoor je ze niet moet vastboren. Volg de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig op! Er staan al genoeg bloopers op YouTube…
Heb je een hellend plafond? Dan bestaan er speciale tussenstukken om je vaste paal aan het plafond te bevestigen.
Heb je een vals, te laag of te hoog plafond? Dan kies je best een los paalpodium in plaats van een vaste paal. Podia bieden ook andere mogelijkheden dan vaste palen. Denk maar aan onze rooftops of fotoshoots.
Ben je van plan om je danspaal te verhuizen?
Wil je de paal in de toekomst nog verhuizen, dan kies je best voor een paal uit verschillende stukken. Indien nodig kan je nog verlengstukken kopen. Staat er geen verhuis op de planning, dan kan je ook kiezen voor een paal uit één stuk.
Wil je een static of spinning danspaal?
In de lessen train je zowel op static als op spinning, waarbij de paal rond z’n eigen as draait. Palen die beide kunnen zijn vaak een tikkeltje duurder, maar de liefde voor spinning wordt alleen maar groter door vaker te oefenen!
Welk materiaal wil je?
RVS en chroom
Sommige mensen voelen een verschil in grip tussen palen uit roestvrij staal (stainless steel) of chroom, andere merken er dan weer niets van. RVS geeft zelden allergische reacties en is iets minder gevoelig voor slijtage. Chroom is RVS dat behandeld werd en slijt iets sneller, al is dat voor thuisgebruik zelden een probleem.
Brass
Brass palen zijn koperen palen die vooral geschikt zijn voor warmere klimaten of zweterige mensen. Ze worden gebruikt op de wedstrijden van de International Pole Sports Federation, maar zijn minder geschikt voor mensen met een droge huid, zoals ik.
Silicone
Silicone is geïnspireerd op de Chinese mast uit de circuswereld, en zorgt ervoor dat je zelfs met kleren aan blijft plakken. Ideaal om buiten te paaldansen of voor de vliegende paal, denken wij dan.
Poedercoating
Poedercoating is een afwerking met verf die veel grip, maar ook veel brandwonden geeft. Net als silicone niet geschikt voor spins en drops, dus!
Welke diameter wil je?
45 mm is de gebruikelijke standaard, ook op wedstrijden. Dun genoeg voor grip met je handen, dik genoeg voor grip met andere lichaamsdelen. Het is handig om voor dezelfde diameter te gaan als je gewoon bent uit de les, maar het is ook een goede training om aan andere palen te dansen. Als je echt kleine handen hebt, kan je ook voor 43 mm kiezen, maar kleiner raad ik niet aan.
Welke merken bestaan er?
De danspalenmarkt groeit, dus zijn er veel verschillende merken beschikbaar. Welk merk je ook kiest, zorg ervoor dat je je danspaal bij een officiële verdeler van dat merkt koopt.
Danspalen.com
Hier bestel je een paal op maat uit één stuk, waarbij je alles zoals hoogte, afwerking en diameter zelf bepaalt. Goede kwaliteit, goede service.
Danspalen.nl
Hier bestel je zowel palen op maat als palen van X-Pole en Lupit Pole. Ik heb geen ervaring met hun danspalen op maat, maar bestelde er wel een hoepel. Wel zeer klantvriendelijk en goede kwaliteit, leerde ik uit betrouwbare bron (dankjewel, Cindy Cooijmans!).
X-Pole
X-Pole Sport zijn static palen, X-Pole Xpert zijn static én spinning palen, telkens uit verschillende stukken. Let er dus goed op dat je de stukken goed monteert! X-Pole heeft ook paalpodia, zoals de X-Stage, waar ik zelf zeer tevreden over ben.
Sun Pole
Wil je een brass paal, dan raad ik een Sun Pole aan. Zelf heb ik nog geen palen van hen gekocht, maar wel gebruikt op wedstrijden van de IPSF. Heel behulpzaam en professioneel.
Lupit Pole
De drie palen met zwarte voet in zaal X zijn RVS palen van Lupit Pole. Ze hebben een handig static/spinning-systeem. Persoonlijk merk ik dat ikzelf en de paal goed warm moeten zijn voor een goede grip, maar mensen met zweethanden zijn fan van deze palen.
De palen in Studio noXcuse
De palen in zaal X zijn drie chromen palen van X-Pole, en drie RVS palen van Lupit Pole. Ze zijn vier meter hoog en 45 mm breed. Het nieuwe systeem om te schakelen tussen static en spinning gaat bij beide lekker snel. Zo snel zelfs, dat je heel soms met vloerwerk de paal los kan zetten (oeps!).
De vliegende palen in zaal XX zijn van X-Pole. Ik koos voor de siliconen uitvoering. Een vliegende paal kent al voldoende extra uitdagingen, dus koos ik alvast voor een goede grip. Maar let op, ook op silicone kan je nog steeds glijden als je zweet!
De palen in zaal XXX zijn RVS palen van danspalen.com. Ze zijn vier meter hoog en 43 mm breed. De op maat gemaakte palen stutten tussen plafond en vloer, maar werden ook vastgeboord.
Tot slot, train veilig! Heb je de perfecte danspaal gevonden en thuis geïnstalleerd, en ben je klaar om er letterlijk of figuurlijk in te vliegen? Check iedere keer eerst of je paal nog stevig staat. Warm goed op en oefen alleen de tricks die je onder controle hebt als je alleen bent. Wil je toch iets nieuws proberen? Zorg dan voor een betrouwbare spotter, bijvoorbeeld tijdens poleplay. En nee, een mat telt niet! 😉
Word nu een paal- of hangbeest
Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.
Schrijf nu in