Hoe gebruik ik gripproducten bij het paaldansen?

Een gebrek aan grip kan zorgen voor meer blessures door te hard klemmen.

Een gebrek aan grip tijdens het paaldansen kan niet alleen zorgen voor een minder goede uitvoering en afwerking, maar ook voor meer blessures door te hard klemmen. Als je schrik hebt dat je gaat glijden, ga je immers de oefening niet meer correct uitvoeren en/of overmatig klemmen, met alle gevolgen van dien. Ten slotte is het ook gewoon niet leuk als een oefening niet lukt omdat je uit de paal glijdt. Zijn gripproducten dan de oplossing?

Waarom heb ik geen grip?

Laten we eerst uitzoeken of het een kwestie van kracht of grip is. Glijd je omdat je niet hard genoeg klemt, of kan je niet hard genoeg klemmen omdat je glijdt? Hoewel er een heleboel gripproducten op de markt zijn, zijn die niet voor elk probleem de oplossing. Ze kunnen je wat extra vertrouwen geven om een nieuwe trick te oefenen, maar je komt er niet onderuit om ook je spierkracht te trainen! Daarnaast zijn er heel wat factoren die je grip kunnen beïnvloeden, maar waar je zelf weinig invloed op hebt:

  • De grootte van je hand ten opzichte van de diameter van de paal

  • De afwerking van de paal

  • De temperatuur in de ruimte en het seizoen

  • Je lichaamstemperatuur en zweetproductie

  • Je huidtype

  • Je lichaamsgewicht

  • Je fysieke toestand en vermoeidheid

  • Je mentale toestand en vertrouwen

  • Je houding en techniek

  • De kracht van je hand, arm en bovenlichaam

Heb ik dan een gripproduct nodig?

Vermijd dat gripproduct gebruiken een automatisme wordt. Probeer eerst je handen en paal schoon te maken. Heb je nog steeds zweethanden of weinig grip? Gebruik dan toch een product. Het heeft geen zin om te blijven glijden en daardoor te hard te klemmen of te vallen, waardoor je geblesseerd raakt.

Smeer geen bodylotion op de dag dat je gaat paaldansen

Bodylotion voor het paaldansen is een van de grootste no go’s. Niet alleen maakt het je huid zo vettig dat je toch uit de paal glijdt, maar ook laat je de paal op die manier vettig achter voor iemand anders. Maar, gooi nog niet alle potjes en flesjes weg, want ook een droge huid glijdt! Hoe dat zit, lees je onderaan.

Warm je lichaam goed op

Een goede opwarming is cruciaal, voor je grip én voor je lichaam. Wanneer je naar de les komt, zorgen de lesgevers voor een opwarming die je goed voorbereidt op de oefeningen die volgen. Denk daar ook aan wanneer je alleen traint.

Warm ook je paal goed op

Zeker in de winter heeft ook je paal het koud. Vlieg er niet meteen in voor de moeilijkste en nieuwste tricks, maar begin met een paar simpele spins, climbs en drills. Zo stoom je zowel je lichaam als je paal klaar én merk je meteen hoe het zit met je grip.

Ontvet je handen en je paal

Heb je zweethandjes? Ga na de opwarming je handen wassen met zeep om ze af te koelen en te ontvetten. Tijdens de training kan je ze afvegen aan een handdoekje, eventueel met alcohol erop. Als je gripproducten aanbrengt, doe dat dan steeds op schone handen.

Welke gripproducten zijn er?

Antitranspirantproducten

Deze drogen je handen uit, zodat je stopt met zweten. Daardoor zijn ze zelden geschikt voor mensen met droge handen.

  • Dry Hands, Pole Grip & Hookd. Dry Hands is een populair product in de paaldanswereld, maar de laatste jaren moeilijker te verkrijgen in Europa. Pole Grip en Hookd zijn een goed alternatief voor lichte zweethanden.

  • Tite Grip & Girly Grip. Gripproducten voor de zwaardere zweethanden. Aanbrengen op schone handen en goed laten drogen.

  • Liquid Grip & Mighty Grip. Gripproducten voor de droge handen. Helpen de droge handen om meer grip te hebben, zonder ze uit te drogen. Mighty Grip is een poeder dat geactiveerd wordt in combinatie met zweet, dus iets minder gebruiksvriendelijk.

Plakproducten

Deze werken als een lijm. Daardoor zijn ze wel geschikt voor je lichaam, maar niet voor je handen, omdat je onder het product gaat zweten en té hard blijft plakken, wat je flow verbreekt.

  • Itac, Stick-It & Gorilla Gold. Een soort van wax voor je lichaam die extreem hard plakt. Tijdens lessen worden ze niet snel aangeraden, tijdens wedstrijden zijn ze vaak verboden, omdat ze zo moeilijk van de paal te verwijderen zijn.

Hydraterende producten

Deze hydrateren je huid. Daardoor zijn ze wel geschikt voor je lichaam, maar niet voor je handen, omdat ze fungeren als een soort van fake zweet.

  • Dew Point, Body Grip & eigen brouwsels.

Welke gripproducten gebruik je wanneer?

Zoals gezegd is grip iets erg persoonlijks en verschilt per seizoen. Zelf probeer ik bijvoorbeeld in de zomer gripproducten zoveel mogelijk te vermijden en mijn gripkracht te vergroten, wat mogelijk is omdat ik van nature geen zweethanden heb. Voor wedstrijden heb ik dan weer een heel ritueel om mijn lichaam warm en mijn grip perfect te houden, zodat ik een paar minuten kan paaldansen zonder mijn handen of andere cruciale punten te moeten afvegen. Daar staan trouwens strafpunten op.

Om uit te zoeken wat jouw lichaam nodig heeft, hebben we verschillende gripproducten in de studio liggen die je kan uittesten. Spreek dus gerust je lesgever aan, we helpen je met veel plezier verder. Want onthoud: afzien door zweethandjes heeft geen enkele zin!

Help, ik heb geen grip meer bij het paaldansen!

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in