Ik keer na een pauze terug naar het paaldansen. Wat nu?

Hoe snel het precies gaat, hangt af van je pauze, maar het belangrijkste is dát het gaat.

Van “Yes, eindelijk terug naar de les!” tot “Shit, terug naar de les, ga ik het nog wel kunnen?”. Na een pauze - zoals een vakantie, blessure, zwangerschap of andere langdurige pauze - terugkeren naar de studio brengt heel wat teweeg. Misschien ben je enthousiast, misschien ben je bang dat je terug bij af bent. Beschouw deze blogpost dan als een hart onder de riem!

Alle begin is moeilijk, en dat geldt ook voor herbeginnen. Maar zou het niet zotter zijn als een tijdje zonder training géén verschil zou maken? Hoewel het heel begrijpelijk is dat je schrik hebt, is dat dus zeker niet nodig. Je terugkeer hangt vooral af van welk soort pauze je nam en hoe lang die duurde. Ben je blijven bewegen, of kon dat niet? Onderging je lichaam fysieke stress, of veranderde je voedingspatroon? Was het een stressvolle periode, of kon je mentale rust nemen?

De kracht in je spieren en pezen is misschien wel verminderd, maar zeker niet verdwenen!

Er zijn dus verschillende factoren die invloed hebben op je lichaam, je training en dus je terugkeer. Vergeet niet, de kracht in je spieren en pezen is misschien wel verminderd, maar zeker niet verdwenen. Je lichaamsgeheugen is sterk, en de weg is al eens afgelegd, dus zal alles wat sneller gaan dan de eerste keer. Hoe snel het precies gaat, hangt af van je pauze, maar het belangrijkste is dát het gaat.

Niet alleen je spieren en pezen, maar ook je vel en je hoofd moeten weer wennen aan ondersteboven aan de paal hangen. Terugkeren moet dus op een veilige en verantwoorde manier gebeuren, om te vermijden dat je opnieuw uitvalt. Zeker na een blessure kan het zo zijn dat je bepaalde houdingen opnieuw moet aanleren, maar om overcompensatie tegen te gaan, kunnen we aangepaste oefeningen geven. Let vooral op met schouder- en andere blessures die paalgerelateerd zijn.

Op een sterke basis kan je het best en het langst bouwen.

En onthoud: slow is sexy! Op een sterke basis kan je het best en het langst bouwen. Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus begeleiden we je met veel liefde. Een terugkeer is hoogst persoonlijk, dus contacteer mij gerust om samen te bekijken wat de beste aanpak voor jou is. Ik heb enkele efficiënte drills achter de hand - jammer genoeg uit ervaring - om snel terug in de paal te kunnen vliegen.

Samengevat: gun jezelf voldoende tijd, zodat je met een voldaan gevoel en een paar nieuwe blauwe plekken naar huis kan gaan. Concreet kan je steeds een level lager starten dan waarin je bent gestopt, dat is dik oké. Hoe verleidelijk het ook is, vergelijk jezelf niet met anderen, maar ook niet met jezelf voor de pauze. Wees dus niet te streng, maar juist trots dat je terug in de studio staat. Wij zijn dat ook!

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in